Soutěžní družstvo Příseky v akci

SDH Příseka

Činnost 2015

Činnost 2012-2013



Hlavní stránka


new.gif, 2 kB Valná hromada SDH Příseka

27. prosince 2011

Valná hromada SDH Příseka v KD, přítomno 55 členů, 10 hostů, za Město Brtnice pan starosta Jirků a okskový velitel p. Bláha.


new.gif, 2 kB Požár v kotelně

25. října 2011

Zásah jihlavského HZS na domě č.p. 25 u pana Bruzla kvůli požáru v kotelně. Místní hasiči zajistili úklid a pomoc po zásahu.


new.gif, 2 kB Kontrolní výlov Vesničáku

1. října 2011

Pravidelný kontrolní výlov na udice kvůli zjištění velikosti chovaných ryb.


Hledají se noví vedoucí mladých hasičů

podzim 2011

K dětským kolektivům je nutné sehnat nové vedení, poněvadž dosavadní vedoucí po 8 letech avizují ukončení činnosti vedoucích mladých hasičů. Je na výboru svazu, aby do konce tohoto roku sehnal náhradu, tj. minimálně 2 vedoucí ochotné s dětmi cvičit a jezdit po víkendových soutěžích.


Okresní liga MH 2011 celkově - 4. místo

17. září 2011

V Dolní Cerekvi rovněž proběhlo vyhlášení celkových výsledků letošní okresní ligy mladých hasičů. Starší družstvo zpočátku sezóny na soutěže nejezdilo, tedy ani nemohlo pomýšlet na slušné umístění, ale mladší obsadili velmi pěkné, i když nepopulární 4. místo.


Liga MH v Dolní Cerekvi - 3. místo

17. září 2011

V dobrých výkonech pokračovalo mladší družstvo v Dolní Cerekvi, kde kromě poháru za 3. místo byli navíc jeho členové i dekorováni medailemi, což je viditelně povzbudilo. Škoda jen, že při současné dobré "fazóně" sezóna již skončila a na další soutěž si budou muset počkat do jara.


Liga MH ve Staré Říši - 2. místo

4. září 2011

Na soutěži ve Staré Říši se opět "na bednu" prosadilo mladší družstvo. Tentokrát přivezli pohár za 2. místo.
Už při průjezdu hasičské avie přes ves bylo slyšet troubení a pokřik, který vždy signalizuje dobrý výsledek.


Zájezd na Vizovické trnkobraní

20. - 21. srpna 2011

Koncem srpna proběhl za nádherného počasí zájezd místních občanů na "Vizovické trnkobraní", kterého se zúčastnilo 16 místních občanů. Tentokrát byl zájezd spíše pro mladší a dobrodružnější povahy, neboť na přespání s sebou vezli spacáky a velký hasičský stan.


Fotbalové turnaje

léto 2011

Pod záštitou hasičů se místní mladí fotbalisté zúčastnili 3 sportovních akcí v okolních obcích v turnajích malé kopané.




Krajská soutěž

31. července 2011

V polovině prázdnin naši hasiči do 35 let účastí v krajském kole nesplnili očekávání a neprodali to, co měli natrénováno. Určitě mají na víc, proto výsledky jak ve štafetě tak v útoku a celkové 9. místo byly zklamáním.


Liga Mladých hasičů v Přísece

26. června 2011

Přísecká soutěž ligy Mladých hasičů se letos uskutečnila až na konci června a opět za deštivého počasí, tentokrát s průměrnými výsledky domácích dětských družstev. Jejich započítávané výsledné časy byly sice slušné, ale úroveň ligy Mladých hasičů jde v posledních letech nahoru a co dříve stačilo "na bednu", je dnes již průměr. Starší družstvo obsadilo 10. místo, mladší byli pátí.

FOTOGALERIE - Liga Mladých hasičů v Přísece

Po hlavní soutěži přišel se zpestřením vedoucí příseckých mladých hasičů Luděk Pulicar. Vedoucí zúčastněných dětských družstev mezi sebou vybrali zástupce do 2 týmů, které se spolu utkaly rovněž v útoku na terč. Za mohutného povzbuzování slavně zvítězilo mužstvo LUĎA TEAM příseckého vedoucího a bylo oceněno diplomem.

Přijelo rekordních 27 družstev v obou kategoriích, takže můžeme říci, že úroveň služeb i přístup místních organizátorů během let udělaly soutěži v Přísece velmi dobrý zvuk.

Přípravy na soutěž probíhaly průběžně v celém týdnu od 20. do 26. června. Bohužel se této přípravy zúčastňuje málo lidí a proto hasiči apelují na ostatní členy spolku, aby se tato příprava stala věcí širší skupiny hasičského sboru.


Okresní soutěž - 1. a 3. místo

25. června 2011

Na konci června jela obě přísecká dospělá družstva (14 členů) na okresní soutěž konanou v Třešti. Přísečtí muži do 35 let tuto soutěž vyhráli a postoupili do krajského kola. Naši muži nad 35 let byli třetí.


Liga Mladých hasičů v Polné - 3. místo

12. června 2011

Soutěž v Polné, kam odjelo jen naše nejmladší družstvo, nám přinesla opět radost. Po roce a půl, tedy po dlouhé odmlce bez výraznějšího úspěchu (na což jsme v Přísece nebyli zvyklí) se odsud mladší družstvo vrátilo s pohárem za 3. místo.

Mladší družstvo má v sobě viditelně potenciál i disciplinu pro budoucí úspěchy na hasičském soutěžním poli.

Tréninkový drill mladšího družstva


Okrsková soutěž - 1. a 2. místo

28. května 2011

Okrsková soutěž byla letos na konci května v Uhřínovicích. Muži z Příseky do 35 let obsadili 2. místo, v mužích nad 35 let byla Příseka první. Do okresního kola v Třešti tak postoupila obě přísecká družstva.


Hra "Plamen" MH letos v Jihlavě

22. května 2011

Hra "Plamen" se letos konala v Jihlavě u Demlovy školy. Příseckým mladým hasičům se povedla obzvláště štafeta CTIF. V této disciplině skončili třetí.


Sraz rodáků

21. května 2011

Za krásného počasí proběhl s velikou účastí 2. sraz rodáků, spojený s odhalením sochy sv. Jana Nepomuckého. Přípravný výbor hasičů a svazu žen zajistil obsluhu a občerstvení.


Jarní brigády

duben 2011

Na začátku dubna se uskutečnila brigáda na svoz dřeva na topení v KD, o týden později byla brigáda mladých hasičů - sběr železného šrotu.


Hasičský ples

21. ledna 2011

Ples hasičů proběhl za doprovodu kapely "Magdaléna", letos s předtančením hasiček z Bítovčic. Na písně Gotta a Matušky měly temperamentní dámy plnějších tvarů 2 taneční vystoupení a od zaplněného sálu sklidily velký aplaus.




Valná hromada

27. prosince 2010

Koncem roku proběhla tradiční valná hromada, k tanci vyhrávala "Čaplanka".


Jubilanti 2010

Každý rok navštěvují vyslanci hasičského výboru místní občany, kterí dosáhli významného životního jubilea - 50, 60, 70, 75, 80 a více roků (od hranice 80 let již tyto starší občany navštěvuje delegace SDH každý rok). Letos byli u pana Hosa, Mátla, Svobody a Škrdly.


Zájezd na muzikál

13. listopadu 2010

V listopadu hasiči společně se svazem žen pořádali zájezd na muzikál "Baron Prášil" do Prahy. Účastníci zájezdu se podívali ještě i po některých pražských restauracích a hospodách.




Zakončení sezóny

2. listopadu 2010

Zakončení pracovní sezóny, která byla letos náročnější a složitější o výlov rybníka a ukončení závodní činnosti hasičů proběhlo v sousedském duchu první listopadovou sobotu v KD. Na jídelníčku byl hlavně pečený beran a další dobroty.




Výlov rybníka na vsi

25. září 2010

Za velikého zájmu se v Přísece konal výlov přísecké požární nádrže, kde se za celý den zastavilo přibližně 1500 návštěvníků. Obsluhovalo zhruba 60 místních občanů, nejenom z řad hasičů - členky svazu žen i další obyvatelé obce.


Soutěž Mladých hasičů v Budíkovicích

18. září 2010

V Budíkovicích u Třebíče předvedlo starší družstvo pěkný zdařilý útok v čase 18,50 sec.

Mladší prostříkali několik vteřin na pravém proudu, což je připravilo o lepší umístění. Proudnice byla totiž utažená pouze "na zuby" a tekla, takže pravoproudař byl jak vodník. Útok ale regulérně dokončili.

Přísecká hasičská omladina
Těžká hlava vedoucího
Tak za kolik to dneska dáte?
Stroj před odtažením na základnu


Liga MH v Kněžicích

12. září 2010

Soutěž v Kněžicích byla pouze jednokolová, takže případné zaváhání již nešlo napravit. Startovalo pouze starší přísecké družstvo mladých hasičů, které bohužel nedokázalo v rozumném čase dostat vodu z kádě do stroje. Kvůli pozdnímu nasátí vody tak přísecký mančaft znovu skončil hluboko v poli poražených.

Bojová porada před útokem
Start staršího příseckého družstva


Liga MH v Pavlově

6. června 2010

Před několika lety, ještě na starém pavlovském cvičišti prošlo přísecké družstvo v závěrečném "rozstřelu" (synchronní útok dvou družstev) až k metě nejvyšší. Letos obě přísecká družstva dosáhla pouze průměrného času a do závěrečné fáze soutěže se nedostala.

Starší přísecké družstvo v Pavlově
Start mladšího příseckého družstva. Jednoho chybějícího člena si vedoucí museli vypůjčit od "Soptíků".


Liga mladých hasičů v Přísece

30. května 2010

30. května 2010 - Soutěž započítávaná do Ligy MH se konala po vytrvalém nočním a ranním dešti na příseckém rozbláceném cvičišti. I když se vyjasnilo, tak louka obzvláště ve druhém kole místy připomínala oraniště, resp. ring pro boj v blátě.

Letos byl opět překonán rekord v počtu startujících - soutěže se zúčastnilo celkem 24 dětských družstev. I proto je škoda, že kvůli počasí byl terén na cvičišti velmi těžký, o čemž svědčí i všeobecně horší dosažené časy.

Jestliže jsem loni psal o vyklízení pozic, pak letos musím napsat o naprostém fiasku obou domácích družstev. Mladší si časy pokazili nejprve dlouhým časem sražení pravého terče a podruhé chybou na rozdělovači. Starší družstvo zase nejprve nezvládlo zapojit proudnici na pravém proudu a podruhé nastal problém zamotáním hadic ještě na základně a teatrálními zmatky u rozdělovače. Jó, když se daří, tak se daří...

Liga Mladých hasičů v Přísece - 2010 - Fotogalerie

Hasičský útok na terč - starší družstva
PořadíDružstvaNejlepší čas
1.Pavlov14:19
2.Brtnice15:03
3.Nevcehle15:06
4.Dolní Cerekev20:93
5.Kněžice21:00
6.Nová Říše22:35
7.Kamenice24:88
8.Polná25:22
9.Bítovčice 28:66
10.Příseka33:99
11.Puklice38:79


Hasičský útok na terč - mladší družstva
PořadíDružstvaNejlepší čas
1.Pavlov20:92
2.Brtnice21:42
3.Bítovčice22:58
4.Kamenice A23:14
5.Nová Říše23:63
6.Boršov24:50
7.Polná25:20
8.Bedřichov25:83
9.Kamenice B25:89
10.Nevcehle26:58
11.Dolní Cerekev26:63
12.Příseka31:27
13.Dobronín37:56


Noční soutěž mladých hasičů - Nevcehle

29. května 2010

Netradiční večerní a posléze noční soutěž mladých hasičů nepřinesla příseckým žádný úspěch. Mladší družstvo si první čas útoku pokazilo vypadlou proudnicí a druhý velkým prostřikem na pravém proudu. Čas staršího družstva patřil k průměrným.

Start mladšího družstva na louce u rybníka
Mladší přísecké družstvo v akci
Atmosféra nočního klání ligy MH v Nevcehli


Změna starosty spolku

duben 2010

Druhý dubnový týden byl "nadivoko" zvolen novým starostou hasičského spolku Zdeněk Hos. Náhlá změna nastala kvůli souběhu časově náročných funkcí Miroslava Škrdly mladšího, který od prosincové valné hromady zastával funkci pokladníka i starosty spolku. Změna ve vedení SDH Příseka byla členům spolku zaslána formou SMS.


Výroční valná hromada SDH Příseka

27. prosince 2009

V 18 hodin v obvyklý den roku se na sále kulturního domu konala hasičská valná hromada. Na schůzi byla podána zpráva o činnosti SDH muži, o činnosti mládeže, zpráva revizorů, program spolku na rok 2010 a další informace.

Jelikož letošní rok byl zároveň i rokem volebním a současný starosta hasičského spolku Miroslav Škrdla starší se vzdal funkce, byl na jeho post nově zvolen Miroslav Škrdla mladší. Velitelem hasičského sboru byl zvolen Jiří Pojer, který tuto funkci převzal po Radku Böhmovi.

Na závěr schůze byl podáván guláš a poté následovala volná zábava, hrála kapela ČAPLANKA.


Soutěž mladých hasičů v Rudíkově

27. září 2009

Mladší družstvo (v neúplné sestavě) v Rudíkově těsně před útokem.

V neděli 27. září odjela přísecká dětská družstva na jednokolovou hasičskou soutěž v požárním útoku do Rudíkova. Po průměrném výkonu se v silné konkurenci obě družstva umístila až v polovině výsledkové listiny.


Námětové hasičské cvičení

26. září 2009

V sobotu ve 13.00 se obcí rozezněla siréna. Naštěstí nehořelo, šlo jen o hasičské cvičení, které se ve vsi konalo po více než 10 letech a zúčastnili se ho kromě místních i hasiči z Uhřínovic. A proč se cvičení konalo? Důvod cvičení lze vystihnout heslem: "KDO BÝVÁ PŘIPRAVEN, NEBÝVÁ PŘEKVAPEN!"

Po vyhlášení cvičného poplachu hasičskou sirénou se místní zásahová jednotka shromáždila před hasičárnou a požár, který již hořel na rozcestí Mátlovy cesty v místě pálení Čarodějnic, bylo rozhodnuto uhasit vodou z Vesničáku, hnanou přes tři hasičské stroje. První stroj byl osazen přímo na břehu Vesničáku, druhý stroj byla přivezená mašina uhřínovických hasičů, umístěná za Bruzlovou zahradou a třetí byl starší stroj místních hasičů, umístěný v blízkosti Mátlovy cesty. Po dojetí uhřínovického zásahového družstva, rozmístění strojů po cca 300-400 metrech a natažení hadic byla voda nasáta a postupně dopravena až na místo požáru, který byl v čase 13:11 min. od zahájení útoku uhašen.

Cvičení proběhlo zdárně a bez komplikací a splnilo tak svůj účel. Na příští námětové cvičení se plánuje složitější zásah.



Mladší družstvo přivezlo pohár z Pavlova!

26. září 2009

Na "Krajské soutěži mladých hasičů v požárním útoku" v Pavlově se podařilo mladšímu družstvu příseckých dětí, které podle slov vedoucího podávalo celý podzim vyrovnané výkony, získat velký pohár za 4. místo ve své kategorii. (Protože čtvrté místo je místo nevděčné, v Pavlově dávají pohár i čtvrtému družstvu v pořadí.) Pomohla jim k tomu i rozbitá časomíra rozhodčích, takže druhé kolo, které nedokončila všechna družstva, bylo anulováno.

První pohár za pěkný čas požárního útoku (19 sekund) byl pro mladší družstvo viditelně povzbuzením. Získaný pohár je rovněž jediným pohárem, o který se letos rozrostla sbírka trofejí z hasičských soutěží.


Příseka mladší děti - 4. místo v požárním útoku
První vybojovaný pohár nově složeného mladšího družstva Příseky.


Soutěž Mladých hasičů ve Starči

20. září 2009

Na soutěži ve Starči u Třebíče.

Za krásného babího léta proběhla ve Starči jednokolová dětská hasičská soutěž. Bohužel dosažené časy obou příseckých družstev patřily k podprůměrným.


Liga Mladých hasičů v Jihlavě

12. září 2009

Mladší družstvo předvedlo svůj doposud nejlepší výkon na soutěži.

Mladší družstvo, které se tento podzim začalo po odmlce opět pravidelně zúčastňovat hasičských soutěží, si v požárním útoku na jihlavském náměstí nevedlo vůbec špatně. Ve slušné konkurenci družstev obsadili naši mladší žáci v celkovém hodnocení pěkné 5. místo s dosud jejich nejlepším soutěžním časem 19,05 s.

Starší družstvo obsadilo ve své kategorii s dobrým časem 18,16 s konečnou 7. příčku.


Starší přísecké družstvo.

Úklid hasičského náčiní po soutěži


Liga Mladých hasičů v Telči

5. září 2009

Družstvo mladších dětí mělo na soutěži v Telči premiéru

Mladší družstvo příseckých dětí, které po téměř dvou letech startovalo na nějaké soutěži, zažilo v Telči premiéru. Z předcházejícího složení mladšího družstva zůstaly pouze 2 děti, ostatních 5 dětí bylo na soutěži za úplné nováčky.
První čas byl na to, že se jednalo o premiérové vystoupení velmi dobrý, při druhém pokusu ale nastala chyba na rozdělovači kvůli špatně nastavené páce, aby voda správně protékala. Než se ji podařilo dát do správné polohy, utekly drahocenné sekundy. Konečné umístění: 10. místo, čas 25,90.

Starší družstvo, které první útok zvládlo bez viditelných problémů, si chtělo ve druhém kole vylepšit čas. Při druhém pokusu však zažilo blamáž, když strojník nechal zavřený přívod benzínu a motor tudíž po nasátí vody z nádrže zhasl. Konečné umístění: 14. místo, čas 23,04.


Liga Mladých hasičů v Přísece

31. května 2009

Za studeného počasí a zatažené oblohy s velmi častým a vydatným deštěm se v Přísece poslední květnové odpoledne konala dvoukolová soutěž mladých hasičů, započítávaná do Okresní ligy MH. Na cvičiště přijel rekordní počet 18 družstev.

Domácí Příseka letos do soutěže postavila pouze jedno družstvo v kategorii starších dětí, neboť družstvo mladších se kvůli malému počtu místních dětí sestavit nepodařilo.

Celkové páté místo při porovnání s loňským rokem, kdy obě domácí družstva skončila "na bedně", znamená bohužel "vyklizení pozic".

Výsledky

Hasičský útok na terč - starší děti
PořadíDružstvaNejlepší čas
1.Číhalín15:13
2.Brtnice15:66
3.Nevcehle16:72
4.Pavlov17:82
5.Příseka21:03
6.Sedlejov26:66
7.Dobronín30:27
8.Nová Říše30:52
9.Vysoké Studnice 31:58
10.Polná32:94
11.Puklice34:88


Hasičský útok na terč - mladší děti
PořadíDružstvaNejlepší čas
1.Nevcehle17:10
2.Kamenice A19:76
3.Kamenice B21:61
4.Bedřichov22:65
5.Brtnice23:44
6.Pavlov25:41
7.Nová Říše29:11


125. slavnostní hasičská "výročka"

27. prosince 2008

V sobotu 27. prosince proběhla na sále kulturního domu "Výroční valná hromada SDH Příseka", která byla ve znamení předávání diplomů, medailí a dalších ocenění mnoha příslušníkům hasičského sboru.

Okresním svazem hasičů bylo uděleno:
10 medailí ZA ZÁSLUHY (Böhm Jaroslav, Brůzl Jiří, Brůzl Stanislav, Doležal Jaroslav st., Jaroš Milan, Nevosad Jiří, Pulicar Josef, Škrdla Miroslav st., Šťáva Josef, Štefl Otakar);
9 medailí ZA PŘÍKLADNOU PRÁCI (Böhm Radek, Doležal Jaroslav ml., Hos Josef ml., Pojer Jiří, Pulicar Luděk, Suchý Jan st., Škrdla Kamil, Škrdla Roman, Váňová Iva);
17 ČESTNÝCH UZNÁNÍ.


Slovo má starosta hasičského spolku.

Na údržbu hasičské výzbroje bylo letos potřeba odpracovat 260 hodin. Na přípravách soutěží a výlovu to bylo 860 hodin. Celkem tedy bylo odpracováno 1120 hodin všemi členy.

Místní SDH musí v příštím roce vyřešit dva velké problémy, kterými jsou:
1) absence dospělých vedoucích u dětských družstev, což se projevilo výrazným omezením činnosti v letošním roce;
2) osazení soutěžního družstva dospělých hasičů.


Že umí být mezi námi veselo, dokazují i úsměvy během schůze.

Dvě z udělených medailí "Za zásluhy"

O posledním říjnovém víkendu bylo členy provedeno zazimování hasičské techniky.


Vítězství v Batelově !!!

21. června 2008

Na soutěži v Batelově v okresním kole v PS, pořádaném OSH ČMS JIHLAVA, obsadilo družstvo hasičů z Příseky
v kategorii mužů nad 35 let skvělé I. místo.


Okrsková soutěž v Přísece

31. května 2008 - odpoledne

Okrsková soutěž mužů se konala za mimořádně horkého odpoledne, kdy se rtuť teploměru dostala až ke tropickým 30 stupňům Celsia.

Po nástupu mužstev začala soutěž štafetami. Nejlepší výkon předvedli muži z Panské Lhoty, v těsném závěsu za nimi skončila přísecká štafeta.

Soutěžní útoky mužstev do 35 let začalo mužstvo Uhřínovic, které pohřbilo naděje na lepší umístění kvůli chybě levého proudaře. Ten špatně zaklekl hadici a než si proud vody srovnal, stříkal dlouho zcela jiným směrem.

Druhé Jestřebí zase ztratilo drahocenné sekundy kvůli chybě strojníka, který špatně zapojil savici a mašina ani nenasála vodu a útok tak nebyl dokončen. Jejich rozčarování nad předvedeným útokem-neútokem bylo vidět.

Třetí v pořadí nastoupilo Dolní Smrčné, které předvedlo pěkný útok bez chyb. Lepšího času nebylo dosaženo jen kvůli slabému stroji.

Čtvrtá se předvedla domácí Příseka, které se rovněž útok nepovedl podle představ. Nejprve zaváhání na koši a potom na pravém proudu zhatilo vyhlídky na lepší umístění. V součtu se štafetami totiž dosáhli stejného výsledku jako Dolní Smrčné, ale při bodové shodě rozhoduje útok, který měli lepší hasiči ze Smrčného.

Teprve závěrečný pátý útok v podání hasičů z Panské Lhoty byl perfektní a na závěrečném čase to bylo vidět.

Kategorii mužů nad 35 let zahájil Střížov. Nedařilo se jim dlouho spojit savice a stroj proto nemohl nasát. Až v čase 59:59 šla voda do hadic (limit je 60 sekund, útok byl tedy platný).

Dále následovala s pěknými časy družstva ze Lhoty a Uhřínovic. Bezchybný útok poté předvedlo mužstvo Příseky.

Posledním útokem okrskové soutěže bylo mužstvo Jestřebí, které nastoupilo s opravenou poválečnou mašinou "Vystrčilka 10". Bohužel kvůli příliš dlouhému času, který jestřebští hasiči potřebovali k zapojení koše a spojení savic se "babička Vystrčilka" bez vody přehřála, až se z ní začalo kouřit a tak ani družstvo nad 35 let z Jestřebí svůj soutěžní útok nedokončilo.

Okrsková soutěž - výsledky

Muži do 35 let
PořadíDružstva1. štafeta2. štafetaÚtok
1.Panská Lhota66:4173:6921:29
2.Dolní Smrčné74:47-----30:71
3.Příseka73:9668:7735:56
4.Uhřínovice75:39-----35:74
5.Jestřebí79:88------ N -

Muži nad 35 let
PořadíDružstvaÚtok
1.Příseka23:56
2.Panská Lhota25:65
3.Uhřínovice26:13
4.Střížov80:38
5.Jestřebí- N -


Závěrečná recesní soutěž

V poslední soutěži dne, která byla již jaksi navíc a hlavně pro diváky, se soutěžilo o sud piva a další alkoholické dobroty.
Pravidla byla následující: Na základně stála pouze mašina. Vše další, potřebné k útoku na terč měli hasiči s sebou na startovní čáře. Po startu musel každý člen družstva vypít co nejrychleji (nejlépe na EX) půllitr piva a pak mohl teprve vyběhnout do útoku, který tentokráte nebyl na dva, ale tři proudy, přičemž nejdříve musel být sražen prostřední cíl.

Mimořádnou smůlu v této doplňkové soutěži měli místní hasiči nad 35 let, které vylomené zuby na přírubě stroje i na hadici připravily o možnost bojovat o prvenství. Družstvo příseckých hasičů do 35 let v této soutěži jako kolektiv bohužel nezvládlo vypití piva v přijatelném čase a rovněž se neumístilo mezi prvními.

Recesní soutěž - výsledky
PořadíDružstvaÚtok
1.Jestřebí ml.57:65
2.Uhřínovice58:29
3.Dolní Smrčné59:78
4.Příseka ml.73:85
5.Střížov77:74
6.Jestřebí st.81:69
7.Příseka st.- N -




Liga Mladých hasičů v Přísece

31. května 2008 - dopoledne

Za krásného letního počasí proběhla sobotního dopoledne na hasičském cvičišti jako každým rokem soutěž mladých hasičů, započítávaná do Okresní ligy MH.
Spokojenost přihlížejících diváků i příseckých vedoucích byla patrná, neboť obě domácí dětská družstva skončila "na bedně".

Liga Mladých hasičů - výsledky

Hasičský útok na terč - starší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Nevcehle15:0915:62
2.Příseka16:1516:38
3.Brtnice B17:7216:93
4.Brtnice A18:3618:29
5.Vysoké Studnice18:3022:55
6.Stará Říše21:1925:66
7.Sedlejov24:9022:13


Hasičský útok na terč - mladší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Nevcehle17:7016:74
2.Brtnice19:8023:77
3.Příseka 22:4820:11
4.Bedřichov25:8240:40
5.Kamenice26:5934:65


Dvoudenní hasičská soutěž Meziříčko

23. - 24. května 2008

Příseka


Párátko pro fainšmekry
CO TO JE ??? No přece...
Fortelné zubní párátko
"Par excellence"

Čtvrtý květnový víkend patřila pátek i sobota v chatkovém táboře Meziříčko mladým hasičům. Z Příseky se zúčastnilo jedno družstvo, které obsadilo pěkné 5. místo.


Pozn.: Neodpustím si poznámku ohledně kousku večeře, který zůstal večer mezi zuby prvnímu z dvojice vedoucích P. Růžička - L. Pulicar. Druhý jmenovaný pak v sobě nezapřel truhlářský fortel a z větve jasanu svému parťákovi vytvořil festovní a exkluzívní "párátko", určené pro mnohočetné použití (na fotce již poněkud povadlé).











Omezení činnosti mladých příseckých hasičů

Duben 2008

Tento rok bude bohužel razantním způsobem omezeno množství soutěží, kterých se po dlouhá léta přísečtí mladí hasiči zúčastňovali. Důvodem je odstoupení současných vedoucích mladých hasičů - Pavla Růžičky a Luďka Pulicara, kteří s mládeží jezdili po hasičských soutěžích 5, resp. 6 let. Jejich nástupce se od začátku roku zatím nenašel.


Třetí DVD příseckých hasičů

Hasičské soutěže roku 2007

V polovině ledna 2008 pan Jiří Šaroun vytvořil již třetí, propracované DVD Mladých hasičů, které mapuje většinu soutěží, kterých se dětské kolektivy loni zúčastnily. DVD obsahuje stovky fotografií a přibližně dvacet videosekvencí. Okrajově se zaobírá i loňským nepovedeným vystoupením družstva dospělých na okrskové soutěži.

Vítězné družstvo Příseky


PLAMEN v Brtnici

Sobota 13. října

Hra PLAMEN, ve které se testuje požárnická všestrannost u žáků a dorostenců, má na Jihlavsku za sebou podzimní kolo. Do Brtnice se v sobotu sjely týmy dobrovolných hasičů z celého okresu Jihlava.

"Špička je Nevcehle, Sedlejov, Příseka a Brtnice. O budoucnost hasičů se tam bát nemusíme," zhodnotil hlavní rozhodčí Jiří Bláha. Na programu byly dvě soutěže - požární útok CTIF a branný závod.

PLAMEN v Brtnici
Na trati požárního útoku závodníci nejprve přeskočili vodní příkop a bariéru, pak se proplazili osmimetrovým tunelem o rozměrech 60 x 80 centimetrů a přeběhli lávku. Nakonec přišlo na řadu stříkání vody do terčů, rozeznávání technických prostředků hasičů a nedílnou součástí závodů bylo i správné uzlování. "Nejtěžší byl tunel," uznal kapitán žáků z Příseky Vojta Doucha.

Terč pohltil aspoň pět litrů

"Při stříkání na terč musí závodníci z deseti litrů vody v zásobníku nastříkat přesně alespoň pět litrů. Pokud to nesplní, je pak už celkový výsledek špatný," poznamenal k důležité pasáži na trati požárního útoku CTIF vedoucí mládeže u dobrovolných hasičů v Brtnici Josef Pisk.

"Je vidět, kdo trénuje a kdo netrénuje. Problémy mají děti na konci trati, když váží uzly a určují technické prostředky. Na některé dolehne psychicky, když se musí ve finiši soustředit na obrázek, ze kterého teprve zjistí, co mají vázat," podotkl hlavní rozhodčí Bláha.

Fáborky nebo azimut kolem sjezdovky

Branný závod podle fáborků nebo podle azimutu měl pak šest stanovišť s dovednostními úkoly. "Například se střílí ze vzduchovky nebo leze po laně," uvedl za organizátory František Popelář.

Dorostenci měli zdolat členitou trať o délce kolem čtyř kilometrů, kategorie mladších žáků do jedenácti let urazila něco mezi 2,5 a 3 kilometry a starší žáci do patnácti let zápolili na zhruba tříkilometrové trase.

Ta vedla i po brtnické sjezdovce a v okolním lese. "Podle azimutu běží dorostenci, děti se drží fáborků na značené trati," doplnil František Popelář. Při střelbě ze vzduchovky se třeba střílelo na vzdálenost deseti metrů na špalíky o velikosti 5 x 7 centimetrů.

Na jiných stanovištích například museli děti a dorostenci zorientovat mapu a určit azimut na nějaký bod podle buzoly, odpovědět na otázku, týkající se požární ochrany, ukázat, že umí vázat uzly, a překonávat vodorovné lano. To bylo u mladší kategorie třímetrové a u starších kategorií čtyřmetrové.

VÝSLEDKOVÁ LISTINA:
Mládež - mladší družstva
1. Nevcehle
2. Brtnice
3. Sedlejov

Mládež - starší družstva
1. Nevcehle
2. Sedlejov
3. Brtnice
4. Vysoké Studnice
5. Příseka
--- 15. října - Jihlavský deník ---


Krajská liga MH v Petrovicích

Sobota 15. září

V Petrovicích byla zakončena posledním kolem krajská soutěž mladých hasičů, která se i letos skládala z 5 soutěžních kol, v každém okrese proběhla jedna soutěž.

Z 55 zúčastněných týmů skončilo družstvo starších dětí Příseka A celkově na 9. místě, za které jim byl slavnostně předán pohár.

Příseka na hasičské soutěži v Petrovicích

Příseka na hasičské soutěži v Petrovicích

Příseka na hasičské soutěži v Petrovicích


Hasičská soutěž v Rozseči

Sobota 8. září

Za sychravého a větrného počasí se uskutečnila soutěž mladých hasičů v Rozseči. Družstva starších a mladších dětí zde byly spojeny do jedné kategorie. Smůlu mělo družstvo Příseka A, kterému oba útoky nevyšly podle představ a skončilo až čtrnácté s časem 23:05.

Družstvo B mladších příseckých hasičů předvedlo svůj standardní výkon, když snad poprvé ve výsledkové listině předběhlo s dosaženým časem 22:66 družstvo Příseky A a skončilo třinácté.

Příseka v Rozseči

Příseka na hasičské soutěži v Rozseči

Cestou pro ceny v Rozseči

Soutěž na náměstí v Telči

Sobota 1. září

Poslední prázdninový víkend se vyhlášené hasičské soutěže na náměstí v Telči opět zúčastnily obě družstva mladých hasičů z Příseky. Družstvo dospělých na noční soutěži letos již nestartovalo.

Příseka na hasičské soutěži v Telči


Příseka na hasičské soutěži v Telči
Družstvo mladších hasičů při požárním útoku,
kdy s časem 21,52 obsadilo pěkné 4. místo.


Liga Mladých hasičů v Přísece

Neděle 24. června

Sbor dobrovolných hasičů v Přísece po roce opět pořádal soutěž mladých hasičů. Požární útok (podle směrnic Plamen) byl rozdělen do dvou kategorií na mladší a starší družstva. Letos se klání zúčastnilo 13 dětských družstev a dosažené výsledky byly započítány do "Okresní ligy mladých hasičů". Předány byly i ceny pro dva nejmenší hasiče a družstvu, které k nám přijelo z největší dálky.


Výsledky hasičské soutěže

Hasičský útok na terč - starší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Radonín12:56-----
2.Brtnice A14:7714:80
3.Příseka16:2615:85
4.Sedlejov16:3217:47
5.Brtnice B17:6318:36
6.Markvartice18:4625:90
7.Hněvkovice18:7119:67
8.Nová Říše22:7319:08
9.Vysoké Studnice22:4719:51
10.Rozseč34:4621:62


Hasičský útok na terč - mladší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Brtnice18:7722:31
2.Hněvkovice19:0918:99
3.Příseka22:1420:92


Okrsková soutěž ve Střížově

Sobota 26. květen 2007

Střížovští hasiči uspořádali okrskovou soutěž, pojatou jako součást oslav stodvaceti let trvání hasičského sboru v obci. Soutěžního dne na fotbalovém hřišti se zúčastnilo 9 družstev mužů a 6 družstev dětí. "Okrsek Brtnice čítá téměř čtyři stovky dobrovolných hasičů", uvedl velitel okrsku Jaroslav Bláha z Uhřínovic.

V kategorii mladších žáků si nejlépe vedl tým Brtnice, před Přísekou.
V kategorii starších žáků zvítězila Brtnice A před Přísekou a B-týmem Brtnice.

V soutěži mužů nad 35 let byli první Uhřínovice, před Panskou Lhotou a Přísekou.
V hlavní kategorii mužů do 35 let zvítězila Panská Lhota před Uhřínovicemi a Brtnicí.

Panská Lhota si vítězstvím vybojovala postup do okresního kola. Hasiči z Příseky sice měli nejlepší čas v požárním útoku, ale dvakrát nedokončili štafetu, což bohužel znamenalo pád na poslední místo v hlavní kategorii.


Druhé DVD hasičů Příseka

Hasičské soutěže roku 2006

V průběhu února 2007 spatřilo světlo světa v dílně p. Šarouna již druhé hasičské DVD, které v letošním vydání obsahovalo kromě přehledně seřazených fotogalerií z jednotlivých soutěží i slíbené videoklipy.


Hasičská soutěž v Kněžicích - 17. září

V polovině září se konala jednokolová soutěž mladých hasičů v Kněžicích, kde starší děti obsadili pěkné 3. místo, mladší napodobili dospělé družstvo Příseky na noční soutěži v Telči - diskvalifikace za dvojnásobný předčasný start.


Příseka na hasičské soutěži v Kněžicích

Příseka na hasičské soutěži v Kněžicích
Výborný výkon staršího družstva znamenal celkové třetí místo.

Příseka na hasičské soutěži v Kněžicích
Inkriminovaný okamžik. Ani opakovaný start mladšího družstva se nepovedl a to znamenalo diskvalifikaci v soutěži.

Soutěž na hřišti ve Lhotkách - 10. září

V záříjové soutěži mladých hasičů ve Lhotkách u Velkého Meziříčí obsadilo starší přísecké družstvo v závěrečném rozstřelu o lhotecký dort 2. místo.


Příseka na hasičské soutěži ve Lhotkách
Divoce se vlnící hadice si poslušně lehla na zem až na poslední chvíli.

Příseka na hasičské soutěži ve Lhotkách
I podle připravených cen a "Lhoteckých dortů" je vidět, že soutěž mladých hasičů zde patří mezi důležité akce v roce.

Soutěž na náměstí v Telči - 2. září

Poslední prázdninový víkend na prestižní hasičské soutěži na náměstí v Telči obsadilo družstvo starších dětí s časem 15,79 velmi pěkné 5. místo a družstvo mladších dětí 27. místo ze 39 zúčastněných. Družstvo dospělých bohužel nebylo v noční soutěži mužů klasifikováno pro předčasný start a prošlý čas na přípravu útoku.

Příseka na hasičské soutěži v Telči


Příseka na hasičské soutěži v Telči
Přestože na levém proudu bylo k terči o 4 metry dál než obyčejně kvůli zamotání hadice na rozdělovači, podařilo se jej v dobrém čase shodit.

Okresní liga Mladých hasičů

Soutěž v požárním útoku - 18. června 2006

Sbor dobrovolných hasičů v Přísece po roce opět pořádal soutěž mladých hasičů. Požární útok (podle směrnic Plamen) byl rozdělen do dvou kategorií na mladší a starší družstva. Letos se klání zúčastnilo 13 dětských družstev a dosažené výsledky byly započítány do "Okresní ligy mladých hasičů". První tři družstva v každé kategorii byla finančně ohodnocena.


Výsledky hasičské soutěže

Hasičský útok na terč - starší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Příseka17:0714:86
2.Hněvkovice17:4016:23
3.Brtnice16:7418:11
4.Markvartice17:0920:68
5.Kněžice19:6717:20
6.Nevcehle17:7218:78
7.Bedřichov26:5820:71
8.Jestřebí-----21:25
9.Sedlejov28:3140:51


Hasičský útok na terč - mladší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Nevcehle18:3217:07
2.Brtnice18:8218:62
3.Hněvkovice18:8219:21
4.Příseka31:9421:76


Mladí hasiči na soutěži v Brtnici - 11.června

Hasiči Příseka


Úspěšná okrsková soutěž

V sobotu 27. května se v Jestřebí konala okrsková soutěž hasičů. Příseka letos vyhrála soutěž mužů do 35 let i nad 35 let, zvítězilo i starší dětské družstvo. Družstvo mladších dětí skončilo druhé. Uvádím několik fotografií.

Okrsková soutěž v Jestřebí

Okrsková soutěž v Jestřebí

Okrsková soutěž v Jestřebí

Okrsková soutěž v Jestřebí

Fotogalerie - Přísečtí hasiči ve XX. století


Příseka - mladí hasiči v KD

Těžko na cvičišti,
lehko na bojišti

To jest věta, kterou pronesl věhlasný generál Kutuzov. Mnohdy platí dodnes.

V Přísece zahájili 27. března 2006 přípravu na novou sezónu i mladí hasiči. Pod vedením L. Pulicara a P. Růžičky se nejmladší členové schází dvakrát týdně, prozatím v kulturním domě, kde se učí zapojování hadic a další potřebné hasičské dovednosti. Dobré nacvičení těchto činností se pak projeví i na výsledném čase při soutěžním "Útoku na terč".





Výroční hasičská schůze - 27.12. 2005


První DVD z hasičských soutěží
a nový kalendář SDH Příseka 2006

V listopadu vytvořil pan Jiří Šaroun pro místní svaz hasičů z vlastních i dodaných fotografií velmi zdařilé DVD, kde si na zvukovém podkresu skupiny Kabát mohou zájemci prohlédnout fotografie z průběhu hasičských soutěží celého roku, a to mladých hasičů i dospělého mužstva. Před každým blokem fotek je úvodní název každé štace, kde soutěž probíhala. Doporučuji ke zhlédnutí. Další DVD již bude údajně obohaceno i videosekvencemi.
Zároveň vytvořil i kalendář pro rok 2006 s fotkami z loňských soutěží. Letos již kalendář není koncipován jako měsíční, ale celoroční.

Příseka - Kalendář 2006


Výsledky hasičské soutěže

Příseka - 5. června 2005

Hasičský útok na terč - starší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Nevcehle17:35-----
2.Příseka19:1917:89
3.Hněvkovice A20:5820:24
4.Bedřichov A20:9120:50
5.Pavlov- N -20:51
6.Brtnice24:30- N -
7.Bedřichov B27:1124:43
8.Dlouhá Brtnice24:8627:43
9.Jestřebí34:4825:82
10.Hněvkovice B40:8926:14
11.Markvartice- N -28:85


Hasičský útok na terč - mladší děti
PořadíDružstva1. pokus2. pokus
1.Hněvkovice22:6119:69
2.Pavlov37:7720:15
3.Brtnice27:2621:08
4.Příseka22:68- N -
5.Brtnice35:4463:21
6.Sedlejov58:5336:50
7.Nevcehle52:69-----

Udělování cen

Každé z prvních třech družstev v obou kategoriích obdrželo pohár a láhev "Rychlých špuntů". Dále každý z účastníků soutěže až do 6. místa obdržel tašku s drobnými předměty, pořízenými za příspěvky sponzorů. Každé ze zúčastněných družstev dostalo za účast v soutěži pytel sladkostí.

Mladí hasiči z Nevcehle museli po prvním kole odjet, přesto si starší družstvo výborným časem z 1. kola zajistilo celkové 1. místo a jejich zástupci byl předán pohár pro vítěze. Láhev "Rychlých špuntů" a dort pro vítěze přenechali sympaticky mužstvu s nejhorším časem, což bylo družstvem Markvartic kvitováno s velkou radostí.

Při předávání cen nešťastnou náhodou praskl pohár za 3. místo pro mladší děti, bude samozřejmě předán dodatečně v nejkratší možné době.

Cenu pro nejvzdálenějšího účastníka převzali hasiči z Hněvkovic (u Pelhřimova).

Výsledky doplňkových soutěží (v šipkách) bohužel nebyly dodány.


SDH Příseka

Svaz dobrovolných hasičů - založen roku 1883

Okresní liga mladých hasičů v Přísece


hasici_soutez_I.jpg, 219 kB

V neděli 5. června 2005 se na hasičském cvičišti v Přísece konala první soutěž letošního ročníku Okresní ligy mladých hasičů. Přijelo i několik mimookresních družstev, chyběly bohužel družstva z Třebíčska, kterým termín kolidoval s jejich vlastní okresní soutěží.

Akce byla organizačně velmi dobře zvládnutá "na frontě i v týlu", neboli pro soutěžící i pro diváky byly vytvořeny výborné podmínky. Hasičský sport si tak díky předvedeným výkonům a nasazení zúčastněných dětských družstev jistě získal další příznivce z řad mládeže.

Pěkné počasí bez deště vydrželo až do večera, i když mohlo být o něco tepleji. Vodu ucítili pouze někteří diváci, které pokropila díky protivětru při hasičském útoku na terč.

Zúčastněná mužstva - vlastně družstva, protože dívek byl nezanedbatelný počet - se dala slyšet, že na příští soutěži ligy mladých hasičů v Přísece, pokud to půjde, chybět opět nebudou. Soutěž se tak stala dobrou vizitkou svazu hasičů v Přísece.