Přísecký kostel sv.BarboryPřísecký zámeček Příseka

Zpravodajství



Hlavní stránka


Silniční nehody 2005


V pondělí 19. prosince po poledni se v zatáčce u bytovky střetlo osobní auto s popelářským vozem. Nehoda skončila zraněním řidičky.

Příseka - střet s popelářským vozem


V pátek 16. prosince odpoledne nastala kritická situace, jak již bývá ve špatném zimním počasí zvykem, na vrchu Kolíbl, kde pod křižovatkou na kluzké vozovce havarovaly dva polské kamiony a silnici tam takřka zablokovaly.


Ve čtvrtek 15. prosince odpoledne dopravní nehoda na kraji lesa ucpala silnici ve směru na Jihlavu, až ke křižovatce na kopci Kolíbl. Objíždělo se přes Puklice.


V pátek 18. listopadu se hned ráno nad Přísekou na namrzlé vozovce, na rovném úseku silnice, srazila dvě auta. Jeden z řidičů měl na voze ještě letní pneumatiky.


Po srážce tří aut uhořel jeden člověk,
šest je těžce zraněno

K tragické dopravní nehodě došlo hned na začátku prodlouženého víkendu ve čtvrtek 27.října na silnici mezi Přísekou a Brtnicí na Jihlavsku (v zatáčce u Rezkova vršku). Ve čtvrtek kolem půl sedmé večer se zde srazila tři osobní auta, dvě z nich vzplála a ve vraku jednoho z nich uhořela šestapadesátiletá řidička z Prahy.

"Uhasili jsme oheň a vyprostili ostatky jednoho mrtvého člověka," konstatoval operační důstojník krajských hasičů Jan Lukeš. "Zranění měli pohmožděné hrudníky. U dvou bylo podezření na vnitřní krvácení," uvedl ředitel krajské záchranné služby Jan Sedlák. "Příčina nehody je v šetření," podotkl operační důstojník jihlavské policie.

Podle agentury ČTK má tragédii zřejmě na svědomí příliš rychlá jízda sedmadvacetiletého řidiče Škody Octavia z Chrudimi. Ten jel od Třebíče na Jihlavu a při projíždění zatáčky nezvládl řízení a vyjel do protisměru, kde se bočně srazil s osobním vozidlem Škoda Felicia, které přijíždělo od Jihlavy. Škoda Felicia se po nárazu otočila kolem své osy a čelně se střetla s Alfou Romeo, která přijížděla také od Jihlavy. Tato dvě vozidla se po nárazu vznítila a ve vraku Felicie zemřela její řidička, údajně lékařka z Prahy. Její dcera a její přítel byli zraněni těžce. Velmi vážná zranění utrpěli také oba dva řidiči z dalších vozidel. Dva další účastníci byli zraněni středně těžce. U dvou osob vyslovili lékaři podezření na vnitřní zranění. Všechny zraněné převezli jihlavští záchranáři do jihlavské nemocnice.

Následky tragické nehody na místě likvidovali hasiči z centrální požární stanice Jihlava a dobrovolní hasiči z Brtnice, kteří zasahovali vysokotlakem a jedním "C" proudem". Hmotná škoda byla na místě odhadnuta na 450 000 korun. Na místě události byl kromě policejní výjezdové skupiny přítomen také soudní znalec z oboru dopravních nehod. Řidiče Škody Octavia pravděpodobně čeká obvinění z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Na silnici II/405 jde za poslední měsíc o druhou tragickou nehodu. Před nedávnem u Uhřínovic zemřeli na následky nehody dva lidé a další dva byli těžce zraněni. Na vině byl řidič nákladního vozidla, který při vjíždění na hlavní silnici nedal přednost v jízdě osobnímu autu.
Jihlavské listy, Mladá fronta DNES


Srážku s nákladním autem zaplatili životy dva lidé

Dva lidé zemřeli v pátek 14. října na silnici mezi Brtnicí a Přísekou na Jihlavsku poté, co se jejich osobní auto srazilo s kamionem. Ze čtyř cestujících v osobním voze jeden na místě zemřel, řidič podlehl zraněním po převozu na jednotku intenzivní péče. "Další dva lidé byli těžce zraněni a jsou v péči jihlavské nemocnice. Řidič nákladního vozu přežil nehodu bez následků," řekli pracovníci zdravotnické záchranné služby.

Nákladní vůz Renault nedal při najíždění na hlavní silnici (u velkokapacitního kravína) přednost v jízdě. Automobil Nissan Almera byl po srážce téměř zdemolovaný. Údajně v něm cestovali komisaři, kteří jeli do Třebíče připravovat trať Horácké rallye, která se pojede za týden.
Mladá fronta


Nehoda zatarasila silnici za kopcem Kolíbl

Na několik hodin se v úterý 19. července odpoledne zkomplikovala doprava mezi Jihlavou a Přísekou. Hodinu po poledni na kraji lesa za odbočkou do lomu (v katastru obce Studénky) náhle vjel do protisměru řidič dodávkového vozidla Citroenu Berlingo a čelně narazil do protijedoucí dodávky VW Transporter.
V troskách nabouraného bílého citroenu zůstal po nehodě mrtvý mladý muž, který údajně patřil k bezpečnostní službě a převážel peníze. Šlo o sedmadvacetiletého muže z Brna. Další tři lidé byli s různě těžkými zraněními převezeni do nemocnice.
Jednotka hasičů vyprostila mrtvého řidiče z dodávky, pomohla s transportem zraněných do sanitky a odpojila AKUbaterie. Dále vyprostila jedno z vozidel zpět na vozovku a pomohla s naložením obou vozidel na odtahovou službu.
Silnice byla uzavřena až do čtyř odpoledne. Veškerý silniční provoz byl veden přes Puklice, část řidičů ale byla nucena čekat na zprůjezdnění.

Nehoda u Příseky


Jednotka z Požární stanice Jihlava vyjela ve středu 25. května k havárii osobního vozidla Seat, který v lesním úseku ve směru od Jihlavy před obcí Příseka (v zatáčce u ukradeného sv. Jána) vyjel ze silnice, porazil plůtek obory s vysázenými smrčky a skončil v příkopu na střeše. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Hasiči obrátili auto na kola, pomocí navijáku vytáhli na vozovku a pomohli s jeho naložením na odtahovou službu.


V pondělí 16. května ve dvě hodiny ráno došlo u Příseckého potoka k havárii osobního vozidla jedoucího od Jihlavy. Jeho řidič nezvládl následkem vysoké rychlosti řízení (asi po oslavách vítězství českého hokejového týmu) a autem se "otřel" o sloup elektrického vedení, sloup místního rozhlasu a narazil do svodidel.


Po vydatném nočním sněžení v noci na neděli 12. března, které způsobilo potíže zejména silničářům a řidičům, se v neděli v průběhu dne na Vysočině oteplilo a napadaný sníh se změnil v těžkou a mokrou vrstvu. Na silnicích nižších tříd zůstávala ležet vrstva ujetého sněhu, která byla zejména ráno velmi kluzká, na což doplatila řada řidičů.

V neděli 13. března kolem druhé hodiny v noci uvízl v závěji invalidní občan vozíčkář. Do potíží se dostal na zafoukané silnici mezi obcemi Puklice a Příseka.
--Jihlavské listy--


U Příseky na Jihlavsku, místa častých dopravních nehod, havaroval ve čtvrtek večer 6. ledna řidič Peugeotu. Na namrzlé silnici dostal smyk, narazil do stromu a lehce se zranil. Způsobená škoda je sto tisíc korun.
--Mladá fronta--


Zpravodajství